A Trónok harca biográfiai szemmel – általános áttekintés

tarot_kartya_archetipus

ÉLETBÖLCSESSÉG, ÉLETFELADAT, MAGASABB RENDEZŐ ELV

A tűzzel, vérrel, mágiával és bujasággal átszőtt Trónok harca filmsorozat történetének szőttesén a kitartás, emberség, tisztesség, bajtársiasság, szeretet, hit, és a lassan kimunkált bölcsesség ereje világlik át. Az időnként túlságosan brutális jelenetek elborzasztják az embert, végignézve az összes epizódot mégis rejtett kincseket fedezhetünk fel bennük, életbölcsességet, biográfiai igazságokat.

Évtizedeket ölel fel a történet, birodalmak és nemesi házak bukását és felemelkedését, így van lehetőség felfigyelni benne bizonyos törvényszerűségekre, melyek meghatározzák az életutat. A több szálon futó történet gazdagsága gondolatébresztő, az ember figyelmét az élet titkos, rejtetten megbúvó törvényszerűségeire irányítja.  Az egyes ember életének értelme, az életfeladat, a magasabb rendező elv felsejlése a jó és rossz fogalmaira tágabb perspektívából enged rálátni.

ARCHETÍPUSOK ÉS KULTÚRÁK KAVALKÁDJA

A bemutatott élettörténetek az emberi fejlődés ikonikus mintapéldái. Olyan archetipikus szereplők bukkannak fel benne, mint az uralkodó, a hős, a bölcs, a kísértő, a bolond, az akasztott ember, a remete, a papnő stb., mintha a Tarot kártya nagy arkánumának lapjai elevenednének meg.

Találkozhatunk északi és déli, primitív, ókori civilizációt idéző, középkori és reneszánsz kori népekkel, hitek, vallások és rituálék arzenáljával. Ha belegondolunk abba, hogy az emberiség történelme örök, halhatatlan lelkünkben él, nem csoda, hogy rezonálunk a filmben felvonultatott korszakok és népek gazdagságával, hiszen ezek jó részét ismerjük már, akár a Földön, fizikai testben éltük át őket, akár a szellemi világból, a Nap szférából követtük nyomon az eseményeket.

A FEJLŐDÉS ESZMÉJE ÉS A GONOSZ SZEREPE

És rezonálunk még valami mással is: a fejlődés, a valakivé/valamivé válás eszméjével, mely értelmet ad az eseményeknek, még a fájdalmas, igazságtalan, gonosz eseményeknek is. Megmutatkozik a gonosz, mely végül akaratlanul is a jó végkimenetelt és a fejlődést szolgálja.

Ahogy Rudolf Steiner misztériumdrámáinak egyikében mondja a beavatott Benedictus Lucifernek, aki jelzi, hogy kész felvenni a harcot a jó erőivel: „És harcolva szolgálod majd az isteneket.”

A Trónok harca filmsorozat életsorsainak gazdag tárháza megihleti és inspirálja a biográfiai tanácsadót. Ebből az inspirációból született a következő néhány írás:

A hős és a király – a Trónok harca biográfiai szemmel

A káosz egy létra – a Trónok harca biográfiai szemmel

Ne ítélj – a Trónok harca biográfiai szemmel

Mellékvágány? – a Trónok harca biográfiai szemmel

Miért jó megvizsgálni a filmeket biográfiai szemüvegen át?

A kép petr sidorov fotója az Unsplash-ról.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük