A biográfiai tanácsadás eszközei

a biográfiai tanácsadás eszközei

A biográfiai tanácsadó, életútkísérő az az ember, aki ítélkezésmentesen hallgat meg, és kérdéseivel segít eligazodni az élet átláthatatlannak és zűrzavarosnak tűnő folyamában. A biográfiai tanácsadó alapeszköze a kérdezés. Olyan kérdéseket tesz fel, melyek megnyitják a teret a mesélésnek, segítenek lelassulni, elmélyülni, és ráébredni dolgokra.

Mindezen túl a biográfiai tanácsadónak széles eszköztár áll rendelkezésére, melyekkel segíteni tud az önismeret és tudatosodás útján. A világ biográfiai tanácsadó, életútkísérő közössége igen nyitott szellemű és kísérletező kedvű, ezért folyamatosan továbbgondolják és kibővítik a Rudolf Steiner gondolatai által inspirált, és Bernard Lievegoed által részletesen kidolgozott antropozófiai alapú biográfiát, mely jelen korunkban az emberi lény és sors szellemi megközelítésből fakadó megértésére alkalmas egész tudománnyá nőtte ki magát.

Többféle iskola alakult ki, melyek különböző aspektusokat helyezve fókuszba egészítik ki egymást. A különböző iskolák eszközkészlete eltérhet, de vannak olyan klasszikus eszközök, melyeket mindegyik iskola használ. Különböző szempontok szerint kategorizálva sorolom fel az általam ismert eszközöket.

Vannak eszközök, melyek alkalmasak életutunk vagy jelen élethelyzetünk mély feltérképezésére, és használatukhoz több alkalmas beszélgetéssorozatra van szükség. És vannak olyan eszközök, melyek egy aktuális probléma megértését, megoldását célozzák meg, ezekkel akár egy beszélgetés alatt is eredményt tudunk elérni.

Vannak eszközök, melyeket egy biográfiai tanácsadó segítségével tudunk alkalmazni, míg másokat egyedül, otthon is kipróbálhatunk.

I. A biográfiai tanácsadó által használt eszközök:

Biográfiai tanácsadás alkalmával több módszerrel is dolgozhatunk, ha el akarunk mélyedni sorsunk rejtelmeiben. Amennyiben készen állunk egy átfogó, mélyreható munkára, életünk feltérképezésére térben és időben, sok értékes felismerésben lehet részünk.

Ha azonban úgy érezzük, hogy nincs időnk, azonnal szükségünk lenne válaszra egy égető kérdésben, akkor választhatjuk azt a lehetőséget, hogy az éppen aktuális problémánkkal foglalkozunk egyetlen beszélgetés erejéig. Már egyetlen alkalom is mély megértéshez vezethet, és meg tudja mutatni, hogy mi a következő lépés, de dönthetünk úgy is, hogy szeretnénk a dolgot több más eszközzel is megvizsgálni, így gazdagítva megismerésünket életünk újabb és újabb rétegeinek feltárásával.

1. Életünk feltérképezésére szolgáló eszközök:

 • Életkehely – a klasszikus eszköz életünk áttekintésére.
 • Életkönyv – életünk áttekintésének elmélyítésére használatos kreatív, alkotó eszköz.
 • Tükröződések – összefüggések találása életutunkon, annak felfedezése, hogyan tükröződnek életünk eseményei bizonyos meghatározott életévekben
 • Kereszt – életfeladatunk megtalálása, a 33. év jelentősége
 • Partitúra (Idővonalak) – egy új, kreatív eszköz életünk témáinak még részletesebb megvizsgálására.
 • Négy mező – életünk négy szintjének (fizikai, éteri, asztrális, én) vizsgálata során segít eljutni egy aktuális probléma megoldásához.

2. Egy aktuális probléma megértését, megoldását célzó eszközök:

 • Lemniszkáta – folyamatindító beszélgetés, segít megtalálni a kérdésünk mögötti, valódi életkérdést.
 • Triptichon – egy új, rendkívül erőteljes eszköz az életkérdéssel való munkához, elakadások esetén nagyon hasznos.
 • Gyöngy beszélgetés – segít felszínre hozni lelki kincseinket, jobban megismerni önmagunkat szeretteink fényében.
 • Aranyháromszög – segít kibogozni konfliktusos helyzeteket.
 • Természetbiográfia – a szimbólumok nyelvén érkező felismerések eszköze.
 • Művészi munka a biográfiában – a képek és esszenciális szavak által érkező felismerések eszköze. Elősegíti az imagináció, inspiráció, intuíció kézzelfogható megnyilvánulásait.
 • Érzések virága – nagy segítség negatív érzéseink pozitívvá alakításában.
 • Refelexió kör – segít saját belső igazságunkat megtalálni egy aktuális nehéz helyzeten keresztül. Vera G. Klein: Elesni és felállni – a krízis művészete c. könyve által inspirált gyakorlat.
 • Biográfiai történetmesélő kártyák – a Vera G. Klein biográfiai tanácsadó által, művészi igényességgel elkészített biográfiai történetmesélő kártyák az archetipikus élethelyzeteket mutatják be, ezzel inspirálva életünk történetének megfogalmazását. Számtalan kreatív módon használhatóak a biográfiai tanácsadóval folytatott munkában, de átvezetnek minket az önállóan használható eszközökhöz, hiszen akár egyedül otthon is kísérletezhetünk velük.

II. Önálló biográfiai munkában is használható eszközök:

Az önálló biográfiai munkában használható eszközök mindegyike használatos a biográfiai tanácsadó által folytatott munkában is.

 • Biográfiai útinapló – az életünk áttekintésére szolgáló Karl-Heinz Finke és Laura Summerfield által írt Biográfiai útinapló egy kisebbfajta eszközgyűjteményt kínál életutunk vizsgálatára, használható egyedül, de egy biográfiai tanácsadóval való beszélgetés alapját is képezheti, kiegészítve a könyv által átadott tudást és gyakorlatokat az élő beszélgetés és visszacsatolás felbecsülhetetlen értékével. Ha belevágunk, és elkezdünk dolgozni vele, heteken, hónapokon, sőt, tulajdonképpen egész életünkön végigkísérő termékeny folyamatra számíthatunk.
 • Batyu (szándék-csomag gyakorlat) – az önismereti út egyik alapgyakorlata, egyszerű módszerrel segít tudatosítani gyengeségeinket és erősségeinket, egyedül is elvégezhető.
 • Kapcsolati térkép – kapcsolataink belső és külső minőségeinek tudatosítására szolgáló eszköz.
 • Visszatekintés – napi (esti vagy reggeli), heti, havi, éves visszatekintéseink: a rövidebb távú visszatekintések segítenek választ kapni kérdéseinkre, megsejteni valamit az éjszaka bölcsességéből és a szellemi lényekkel való együttműködésből, a hosszabb távú visszatekintésekben pedig a folyamatokban rejlő esszenciák és ritmusok mutatkoznak meg.

21 évesnél fiatalabbak számára még nem használjuk az élet áttekintésének eszközeit, az aktuális problémát megvilágító eszközök közt viszont van néhány, melyek számukra is segítséget tudnak nyújtani.

Hamarosan írok részletesebben is mindegyik eszközről egyenként.

A biográfiai eszközök általános megközelítéséről, használatukról a következő bejegyzésekben írok részletesebben:

Kódfejtő kulcs – a biográfiai tanácsadás eszközei

Az ember nem térkép – sorsunk mintázatai

A kép fabrikasimf vintage fotója.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük