Kódfejtő kulcs – a biográfiai tanácsadás eszközei

kulcs

Sokáig azt hittem, hogy a világ és a mögötte lévő szellemi titok egy kolostor rejtegetett és félve őrzött tekercsei közt van valahol Tibetben, esetleg a Vatikán titkos könyvtárában. Arról fantáziáltam, hogy egyszer eljutok ezekre a helyekre, és feltárulkozik előttem minden titkok titka, a világ működése és az ember feladata a világban. Feltett szándékom volt valahogy közel férkőzni ehhez a titokhoz.

Próbálkoztam a teológia oldaláról közeledni, majd igyekeztem tibeti nyelvet és kultúrát tanulni. Az élet egyiket se tette lehetővé. És milyen jól tette. Aztán volt, hogy a művészetben próbáltam megtalálni minden titkok titkát, elhatolni a láthatatlan, megfoghatatlan, de valóságos, bennünk és körülöttünk lévő világba. Megadatott számomra hosszabb időn át próbálkozni e téren, de sikerrel nem jártam.

A szentélybe nem hogy belépni, de még közelébe se tudtam menni, se én, se a környezetemben lévő művészek. A titok nem nyilatkozott meg, a fátyol nem lebbent fel.

Mígnem egyszer csak eljutottam az antropozófiához, és azon belül a biográfiai munkához. Hirtelen az az érzésem lett, hogy valami jelentős dolog történik velem. Rájöttem, hogy az egyik legnagyobb titok tulajdonképpen bennem és saját életemben rejlik, és hogy tulajdonképpen mindig is életem értelmét, jelentőségét és célját kerestem. Életem látszólagos kuszasága mögött pedig ott rejlik egy bonyolult, de értelmes mintázat, melynek különböző részeire a biográfiai tanácsadás eszközeivel, mint holmi kódfejtő kulcsokkal rá tudok tekinteni.

A biográfiai tanácsadás eszközeit használva kattan a zár, és nyílik a titkot, az összefüggést, az értelmes mintázatot rejtő kis ajtó. Biográfiai szemüvegen keresztül nézve hirtelen élesebben látszik a kép, előtérbe kerül, ami addig csak a háttérben, homályosan engedte magát sejtetni.

Ezekről az eszközökről fogok írni részletesebben is, hogy azon bátrak, akik mélyebbre néznének önmaguk és életük titkaiba a biográfiai munka segítségével, kapjanak egy előzetes betekintést, hogy mire is számíthatnak. Ezek a kódfejtő kulcsok önmagukban még nem csinálnak semmit, a bátor felfedezőknek együtt kell működniük a biográfiai tanácsadó által felkínált eszközök használatában, hogy a felszín mögött betekinthessenek az eleven erőkbe, melyek sorsunkat alakítják, és az összefüggésekbe, melyek átszövik életünket, és megtartanak minket életutunkon.

A biográfiai tanácsadás eszközeiről részletesen itt írok:

A biográfiai tanácsadás eszközei

Az eszközök általános megközelítéséről pedig itt:

Az ember nem térkép – sorsunk mintázatai

A kép Ylanite Koppens fotója a Pexels oldaláról.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük